lördag 20 april 2013

Jäses

Nu har vi kylt vörten, dragit i jästen och syresatt nå jäkulskt.

Bara hoppas grumset lägger sig och det börjar bubbla!

8 kommentarer:

  1. Bra ni är igång å brygger igen. Blir säkert succé den här gången. det blir det alltid förr eller senare

    SvaraRadera
  2. TACK för de värmande orden - lutar åt folk-ipa. Verkar ligga på 2,8 % ..

    Vette fan varför det blev så lågt, men jag gissar att receptet inte var så exaskt (det vara typ ögonmått och uppskattningar)

    Men kul är det och nu är jag peppad..

    SvaraRadera
  3. Oj då! Varför så lågt? Vad fick nu för OG? Jäser den inte ut eller vad? Prova att mäska lite längre och närmare 65-67 grader kanske. Vad har ni för malt/vattenförhållande?

    SvaraRadera
  4. OG på 1040, flyttade jäskarlet och det jäser faktiskt fortfarande...

    Tror lakningen gick lite snett, det blev problem med filtreringen, kan ha påverkat.
    Eller kanske vörttempen när vi pitchade
    Eller att vi inte rehydrerade?

    Eller kanske för lite malt, 3 kg till ca 15- 18 l vatten...

    SvaraRadera
  5. Vattenmängden verkar lagom. Inget konstigt där. 6 liter vatten per kilo malt ger 18 liter.
    Rehydrera jäst behöver man inte göra så det kan inte vara felet.
    Vörttempen var kanske en aning för hög.

    Om det fortfarande jäser så låt det jäsa på bara. Landar den på 1,010 så blir det ju en alkohol 3,9% vilket är helt ok. När den jäst bortåt 3 veckor så är det nog ingen idé att jäsa längre.

    Jag jäser 2 veckor och sedan häller över allt förutom jästkakan till annan hink för att klarna några dagar innan flaskning. Jästen sparar jag på i en glasburk som jag ställer i kylen.

    Hur såg receptet ut? Ta inte mer än 10% karamellmalt för vanlig ale.

    SvaraRadera
  6. Tack, känns peppande att läsa :-)
    Det verkade faktiskt jäsa när jag gick hemifrån idag, får hoppas det håller i sig bara.

    Receptet var enkelt:
    3 kg pale ale malt
    100g Simcoe
    Safale-05

    Kör du med sockerlag ?

    SvaraRadera
  7. Ibland sockerlag och ibland bara minibitsocker i varje flaska. Vilket som. Funkar bra bägge.

    Bra recept. Enkelt och okomplicerat. Alltid bäst att börja i den ändan. Sedan kan man ju komplicera och utveckla in absurdum men det är alltid bäst att ha grunderna klara först. Klockrent!

    SvaraRadera
  8. Vad kul att du tycker det!
    Jag tänkte också det! Håll det enkelt i början, få lite koll (!?) på processen och go nuts senare.
    Det kändes mindre stressigt denna gången, men då upptäcker man andra saker som man måste bli bättre på =)

    Blir nog sockerbitar första gången - i den enklare andan.

    Och det bubblar fortfarande !

    SvaraRadera